Tratamente naturiste

sâmbătă, 18 iulie 2009

Remediu pentru migrena pe baza de levantica

Intern, datorita componentelor din uleiul volatil, este un aromatizant puternic cu actiune antiseptica locala. Levantica este calmant al sistemului nervos central. Extern , lenatica are efect calmant, analgetic.

Se intrebuinteaza in tratarea migrenelor, cefaleelor, afectiunilor cardiace cu substrat nervos si multe altele.

Preparare si utilizare:
Sub forma de 1-2g% cate 200 ml pe zi, sau 1-2 lingurite la 250 ml de apa clocotita; se beau doua ceaiuri pe zi.

Levantica se foloseste in amestecul pentru bai aromatice, atat pentru parfumul ei placut ce-l da apei, cat si pentru actiunea ei calmanta, antiseptica si cicatrizanta a ranilor.

Despre migrena si prevenirea ei

Migrena este o afectiune intr-o parte a capului de intensitate ridicata provocata de contractarea si apoi dilatarea unor artere ale creierului. Femeile sunt predispuse la aparitia migrenei mai mult decat barbatii din cauza unor factori precum nivelul oscilant de hormoni din timpul menstruatiei, sarcinii sau menopauzei. Alti factori declansatori ai migrenei sunt:
- oboseala, lipsa somnului
- stresul
- schimbarile bruste de clima sau vreme
- soarele si caldurea prea puternica, deshidratarea

Cel simplu mod in care puteti prevenii aparitia migrenei este descoperirea factorilor declansatori in cazul dumneavoastra si incercarea de a evita contactul cu ei. De asemenea migrena poate fi generata indirect de consumarea unor alimente precum ciocolata sau laptele .
Pentru prevenirea migrenei este recomandata o dieta ce contin alimente bogate in acizi grasi omega 3 precum tonul sau sardelele .

Otetul de mere - revitalizant

O lingurita de de otet de mere diluata intr-un apa cu apa si consumat in fiecare zi va poate mentine sanatos si va poate ajuta sa aveti o viata lunga.

Pentru a va asigura buna dispozite pe parcursul zilei amestecati o lingurita de otel de mere si lingurita cu miere intr-un pahar plin cu apa. Consumati amestecul de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Unul dintre cele mai placute moduri in care puteti consuma otelul de mere pentru a va putea bucura de nenumaratele lui beneficii, este in salatele de legume alaturi de uleiul de masline.

Puteti obtine o vinegreta excelenta amestecand un sfert de pahar de otel de mere, un sfert de pahar ulei de porumb si 1/8 din continutul unui pahar de miere. Produsul obtinut se amesteca bine si se consuma seara, la cina.

Otelul de va poate ajuta de asemenea, sa aveti o memorie buna. Consumati inainte de masa un pahar cu apa in care ati introdus o lingurita de otet de mere.

Fisura anala

Fisura anala este o ulceratie situata chiar la terminatia canalului anal al intestinului gros,aparent liniara,in realitate ovalara sau triunghiulara,care se formeaza cel mai des in urma factorilor :
A) Mecanici - diverse traumatisme( la constipati,corpii straini,in timpul nasterii,iatrogen.)
B) Psihici - determina angiospasm secundar,hipoxie cutanata si hipertonie sfincteriana interna.Exista chiar trasaturi psihologice,ce se incadreaza in ” caracterul anal” - obsesivii,hipersensibilii,anxiosii.
C) Vasculari - staza venoasa anala in boala hemoroidala sau tromboza hemoroidala. Exista si alti factori: endocrini,infectiosi etc.Uneori nu poate fi determinata o cauza bine definita.Frecvent exista o asociere de factori. Localizarea FA este in peste 90 % din cazuri lanivelul comisurii anale posterioare. Sunt 3 simtome de baza ale FA : A)Durerea (cucaracter de arsura sau usturime) B) Ulceratia. C)Contractura sfincteriana(hipertonusul anal). In unele cazuri FA trece de la sine,odata cu disparitia actiunii negative a factorului declansator. Alteori FA se cronicizeaza si chiar se poate transforma in fistula perianala (fistulizare). FA se trateaza initial conservator,vizind suprimarea durerii si a contracturii sfincteriene (tratament topic, injectare de toxina botulinica etc.). In cazul esecului tratamentului medical ( FA vechi,recidivate,complicate etc.) se trece la tratamentul chirurgical (dilatatie anala cu excizia hemoroidului santinela,excizia larga a ulceratiei , sfincterotomie partiala laterala etc.). Profilaxia cuprinde asigurarea tranzitului intestinal normal si o igiena locala stricta. FA nu ests o boala cu potential de malignizare.

Remedii carcei la picoare

Carceii apar de cele mai multe ori in zona gambelor sunt cauzate de o incordare indelungata si neobisnuita a muschiului.
Carceii pot fi cauzati de o proasta circulatie, o suprasolicitare a muschiului respectiv sau de stationarea indelungata intr-o pozite incomoda.

Cum puteti prevenii aparitia carceilor:
- incercati ca urcati o alimentatie sanatoasa bogata in fructe si legume, consumati paine integrala si lactate fara grasimi. De asemenea este bine sa consumati multe lichide
- incercati sa aveti o viata activa, faceti exercitii fizice regulat

Tratamente pentru carcei , crampe musculare:
- folositi plante medicinale precum levantica, maghiran sau ghimbir pentru a aplica complese pe zona afectata. Intr-un vas cu apa calda puneti cate 2 picaturi de ulei de levantica, maghiran si ghimbir, apoi aplicati comprese cu amestecul obtinut.
- cand sunteti afectat de un carcel incercat sa intindeti muschiul respectiv, masati si incordati muschiul pentru a raspandi tensiunea ramasa.

Plante ce stimuleaza cresterea lactatiei in perioada alaptarii

Pentru o buna secretie lactata este important ca femeia sa aiba o alimentatie sanatoasa si sa bea multe lichide. Este contraindicata consumarea tutunului, bauturilor alc**lice de toate felurile, cafelei sau a ceaiului negru in perioada alaptarii.

Dintre principale plante ce ajuta la cresterea cantitatii de lapte amintim:
- fructele de anason - se prepara infuzie din jumate de lingurita la 1 cana cu apa
- chimion - se prepara o infuzie din 1 lingurita la 1 cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi

Se poate folosi o infuzie dintr-un amestec in parti egale din plantele de mai sus.

o Ipcarigea - folosita ca expectorant si in tratamentul laringitei

Datorita saponozidelor, ipcarigea are actiune depurativa si expectoranta. Se foloseste ca expectorant si pentru gargara in tratamentul faringitelor granuloase.
Preparare si utilizare:
Sub forma de infuzie si decoct 0,5-1,5g % dupa o macerare anterioara de 6-8 ore ; se ia ca expectorant 150-200 ml de ceai pe zi. Decoctul de 5% se utilizeaza extern in gargarisme.

In traditia populara ceaiul si decoctul de ipcarige se luat contra anemiei, astmului, reumatismului, bolilor de ficat si de stomac.

Stimularea poftei de mancare in stari febrile

Se cunoaste faptul ca atunci cand suntem napaditi de febra, apetitul culinar scade pana la minim. In acest caz se recomnada tintaura. De la planta medicinala tintaura (Centarium umbellatum) se utilizeaza partile aeriene inflorite . Aceasta planta are actiune tonica amara, usor laxativa, stimuleaza organismul si este slab antipiretica.

Se prepara o infuzie din 1 lingurita de planta medicinala la 250 ml apa. Se bea un sfert de pahar cu jumate de ora inainte de servirii meselor principale.

Bitterul suedez

Multe persoane sunt de parere ca bitterul suedez este un panaceu universal, ce ar vindeca peste 50 de afectiuni de sanatate.Lucrurile nu stau tocmai asa.

Pentru inceput sa aflam cate ceva despre bitterul suedez. Bitterul suedez este un extract ac**lic din mai multe plante, cele mai importante fiind aloe, sofran, sena, revent, mana, lemnul Domnului, smirna, anghelina.

Adevarate efecte ale acestui amestec de plante sunt urmatoarele:
- stimuleaza sistemul nervos central, inima si respiratia
- are efect benefic asupra digestiei si apetitului
- are efect coleric, emenagog, antiseptic si cicatrizant

Datorita faptului va acest extract contine o cantitate serioasa de alc**l sfatul nostru este nu consumati in cantitati mari. Acest sfat este valabil mai ales pentru soferi, dar si pentru restul persoanelor , pentru ca se pot produce intoxicatii deranjante.

Aromatizant pentru baie

Formula:
- flori de galbenele, flori de levantica, flori de sulfina, muguri de plop, busuiocul cerbilor, savarv, rizom de iris , muguri de pin.

Actiune terapeutica: aromatizant, antiseptic si bacterizid, astringent si calmant.
Indicatii: linistitor al organismului si in tratarea unor afectiuni ale pielii.

Modul de preparare:
intr-un saculet de panza se pune intreg continutul si se introduce in apa clocotita a bai, dupa care se lasa astfel pana cand apa revine la temperatura unei bai obisnuite. durata unei bai va fi de 5-16 minute.

Tratarea colicilor biliare

Desi rotopasca este recunoscuta ca una dintre cele mai active plante medicinale in afectiunile hepatobiliare (colici biliare, diskinezie biliara) , nu putem s-o recomandam decat cu deosebita prudenta (rostopasca contine alcaloizi. In doze mari produce vertij, voma, senzatie de sete, convulsii) .
Rational este sa se recurga la specii a caror actiune este lipsita de riscul intoxicarii, Dintre speciile cele mai des intalnite, de obicei in amestec enumeram:
- anghinarea - se prepara o infuzie din 1 lingurita la 1/2 litru de apa si se bea aceasta cantitate treptat in cursul unei zile.
- sunatoarea - se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de planta la 1 cana cu apa. Se beau zilnic 1-2 cani, dimineata si seara. Pe durata tratamentului trebuie sa se evite expunerea la soare datorita proprietatilor fotodinamice ale unuia dintre principiile active ale plantei
- cicoarea - frunzele se pot consuma crude in salate, 15-30g pe zi sau se prepara o infuzie din 1 lingurita de frunze uscate la 1 cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
- papadia - se prepara o infuzie din 1 lingurita de planta la 1 cana cu apa

Infectii ale urechilor

Pentru tratarea infectiilor la urechi se poate folosi cu mare succes planta urechelnita. (Sempervivum tectorum), careia poporul nostru i-a zis urechelnita tocmai pentru ca este folosita in tratarea infectiilor la urechi.

Se poate utilizata suc prospat obtinut din frunzele carnoase ale plantei , caldut, pus in ureche de 2-3 ori pe zi.
Se fac inainte spalaturi cu o infuzie de: galbenele, sunatoare, cimbru sau alta planta antiseptica, apoi s epun picaturile, iar deasupra se pune un tampon cu vata.

Sucul obtinut din planta se poate folosi atat pentru infectii cat si impotriva surzeniei.

Alte denumiri populare ale plantei mai sunt: argintura, buruiana-porcuclui, frecusor, iarnba d eurechi, iarba0-fumului, iarba-grasa, varza de stana.

Botoxul – o otrava miraculoasa

In acest articol va vom spune, stimate doamne si domnisoare si, de ce nu, domni, cateva informatii pe care le consideram absolut necesare si pe care este bine sa le stiti inainte sa va aruncati cu capul inainte si sa il folositi pentru a arata mai bine.
Botoxul este o otrava - Adevarat

Botoxul sau toxina botulinica este o proteina creata dintr-un bacil responsabil de botulism, o boala mortala. De altfel, aceasta proteina blocheaza contractiile musculare si poate sa blocheze sistemul respirator.
Injectiile cu botox paralizeaza muschii - Adevarat

In domeniul estetic, se injecteaza botox intramuscular pentru a paraliza muschii responsabili de formarea ridurilor. Dar botoxul este folosit de peste 20 de ani pentru a ingriji contractiile musculare ale fetei si gatului si ticurile nervoase.
Injectarea cu botox este rapida si nu doare - Adevarat

Pe o piele demachiata, medicul deseneaza punctele zonei ce trebuie sa fie tratate. El injecteaza produsul cu un ac fin fara anestezie locala. Pacientul nu resimte nici o durere si poate sa-si urmeze activitatile zilnice dupa sedinta. Trebuie sa aveti rabdare cam 2-3 zile ca sa vedeti o imbunatatire.
Botoxul este autorizat pentru orice tip de riduri - Fals

De exemplu, in Franta este autorizat doar pentru ridurile de expresie, adica ridurile de pe frunte si cele din jurul ochilor. Cu conditia ca aceasta injectare sa aduca o imbunatatire a starii psihologice importante pentru pacient.

Intinzand pielea din aceasta zona, privirea si ansamblul fetei devine mai luminoasa. Pentru ridurile profunde, va trebuie sa va agatati de chirurgia estetica. Pentru alte parti ale fetei, trebuie sa recurgeti la alte proceduri sau la bisturiu.
Doar chirurgii pasticieni pot sa injecteze botox- Fals

Orice medic specialist in chirurgie plastica, reconstructie si estetica a fetei, gatului sau maxilo-facial, dermatologi si oftalmologi pot sa injecteze toxina botulinica. Cu conditia sa aiba o formare specifica.
Ce trebuie sa stiti inainte de a va face injectii ?
Botoxul poate sa incremeneasca expresiile fetei - Adevarat

Inainte de a face aceste injectii, toxina botulinica este extrasa, purificata, apoi diluata cu serum fiziologic. Cu cat muschii pacientilor se dovedesc a fi mai tonici si grosi, cu atat doza va trebui sa fie mai concentrata.

Arta specialistului consta in a masura foarte bine aceasta doza pentru a sterge ridurile fara a incremeni expresiile fetei. De unde si interesul de a alege un chirurg de renume.
Rezultatele obtinute dupa injectare sunt definitive - Fals

Ridurile reapar dupa 3-4 luni. Trebuie sa reincepeti operatia. Apoi, o intalnire la un an este suficient pentru a mentine rezultatul. Se lucreaza la moment pentru un procedeu care sa permita prelungirea efectelor la un an si de protejare a bugetelor oamenilor.
Botoxul poate sa aiba efecte secundare - Adevarat

Dureri de cap, dureri faciale si inrosiri ale pielii ating apropae un sfert dintre pacienti, usor si trecator. Trebuie spus ca o tehnica gresita de injectare poate sa provoace temporar o paralizie a muschilor pleoapei superioare sau ai muschilor motori ai ochilor.
Toata lumea poate sa recurga la botox - Fals

Exista contraindicatii pe care medicul le va detecta la prima intalnire: sarcina, alaptare, hipersensibilitate cunoscuta la toxina, tulburari ale transmisiei neuromusculare sau medicatie de nivaquine – medicament pentru paludism - , precum si anumite antibiotice. De asemenea, trebuie evaluata motivatia pacientului.

Botoxul este scump. Ooooo, da. In medie trebuie sa scoatem cam 4000 de euro pe sedinta.
Ultimele noutati din domeniu
Botoxul poate sa provoace efecte secundare grave - Adevarat

Agentia Europeana a Medicamentelor a decis sa intareasca precautiile privind modul in care se foloseste si sa completeze lista cu efectele indezirabile a medicamentelor pe baza de toxina botulinica: slabire musculara excesiva, dificultati in a inghiti, ceea ce poate duce la o pneumopatie a inhalarii in cazuri rare.

In Elvetia, toxina este suspectata de un caz de deces la un copil tratat cu botox, cu paralizie cerebrala partiala. Injectiile cu scopuri terapeutice folosesc doze ridicate de toxina, contrar medicinei estetice. Cu toate acestea, fiti prudenti.
Botoxul imbunatateste aspectul pielii - Adevarat

Porii pielii raman fini dupa injectiile cu botox. Se diminueaza transpiratia fetei. De altfel pacientii ce sufera de transpiratie excesiva beneficiaza de putin timp si de injectii sub axila.
Botoxul ajuta in migrene - Adevarat

Conform mai multor studii, pacientii ce sufera de migrene recalcitrante ar putea fi tratati cu injectii cu botox. Dar aceste observatii nu au inca o explicatie clinica.
Botoxul ar putea salva noii-nascuti - Adevarat

Un bebelus atins de sindromul Charge a fost salvat datorita injectiilor cu o doza infima de botox in fiecare glanda salivara. Cel care a descris acest prim caz este dr. Sam Daniel, de la l’Hôpital de Montréal pentru copii, in Archives of Otolaryngology din 17 Mars 2008.

Hidratarea pielii, o necesitate

Este nevoie de cateva luni bune pentru a ne deshidrata sever pielea. Daca nu exista suficienta apa in derma, schimburile se fac mai putin bine intre diferitele straturi cutanate.

Rezultatul: fibrele de colagen si elastina se rigidizeaza. Keratinocitele, celule epidermice ce garanteaza integritatea barierei cutanate, se organizeaza mai putin bine. Reinnoirea epidermei este compromisa.

Evocarea deshidratarii duce deseori la viziunea unei pieli uscate, dar trebuie sa stiti ca toate tipurile de ten se deshidrateaza.

Chiar daca pielea uscata este supusa cel mai adesea acestui proces datorita lipsei de lipide – elemente grase care hidrateaza tesuturile si retin apa -, o piele grasa poate de asemenea sa se deshidrateze prin folosirea abuziva a produselor dure, ce au ca scop reducerea stralucirii.

Ne deshidratam rareori pe cale interna, cu exceptia cazurilor in care suntem atinsi de boli specifice, ne-am pierdut prin desert mai mult de 3 zile sau am consumat diuretice in timpul unei zile la plaja. Deshidratarea este in general evitata deoarece fiecare dintre noi isi corecteaza in mod natural lipsa de apa.

Bem atunci cand ne este cald, cand transpiram mai mult, cand eliminam mai mult si bineinteles cand ne este sete. Doar copiii si persoanele in varsta risca cu adevarat sa se deshidrateze, caci nu sunt intotdeauna capabili sa-si serveasca singuri paharul cu apa necesar.

Uscarea epidermei se face in momentul evaporarii apei la suprafata. Orice emulsie, ce patrunde chiar foarte putin in epiderma, impiedica o deshidratare usoara. Anumite creme extrem de sofisticate aduc fixatori ai apei intra-epidermice.

Dar fara sa ajungem la acest nivel de tehnicitate, faptul ca folosim creme hidratante este mai mult decat suficient. Nu este o intamplare ca cele mai de succes creme sunt cele hidratante.

Exista mai multe tipuri de deshidratare si fiecareia i se potriveste o anume solutie. Soarele ne face sa aratam mult mai bine, dar el declanseaza fabricarea melaninei, acea substanta care pigmenteaza epiderma.

Pentru a accepta melanina, pielea este obligata sa isi creasca considerabil grosimea, ceea ce ii micsoreaza ritmul descuamarii naturale si o face aspra. De aceea trebuie ajutata sa isi regaseasca stralucirea.

Peelingul cu acizi de fructe si acizi grasi, ingrijiri regeneratoare pentru pielea uscata

Pielea moarta de la suprafata impiedica oxigenarea epidermei si ii incetineste innoirea. Doar prezenta unor celule functionale va duce la regenerarea rapida a epidermei. Dar pentru ca mecanismul sa se declanseze, trebuie sa ne debarasam de celulele uscate de la suprafata, altfel nici un tratament extern de hidratare nu va fi suficient.

Peelingul cu acizi de fructe se impune inaintea oricarui tratament de rehidratare. O cura completa de acizi grasi esentiali, ii vor da pielii toata elasticitatea.

Pielea acneica deshidratata – apelati la dermatolog

Soarele este un prieten fals pentru pielea acneica. Daca il acceptam prea mult in preajma riscam o agravare a inflamatiei pielii, daca uitam sa ne luam tratamentul obisnuit. Daca pielea voastra este inflamata si nu mai puteti suporta nici un produs, rehidratati-o cu delicatele in trei timpi: curatare gomaj, hidratare.

Aveti grija de pielea voastra. Ingrijiti-o cu atentie si nu veti regreta complimentele pe care le veti primi.

Un chip de inger

Pielea fetei este delicata si subtire comparativ cu celelalte parti ale corpului. De aceea trebuie sa sa ii acordam o mai mare atentie, daca vrem sa-i pastram aspectul tanar si sanatos.

O disciplina corecta, inca de la pubertate, permite pastrarea tineretii fetei. Iar pentru asta trebuie sa intretinem si curata fata, sa o protejam si sa o hranim cu produse corecte pentru tipul nostru de piele.

O piele bine ingrijita este usor de machiat, ceea ce nu e de neglijat pentru cele care se machiaza in toate zilele. Aplicarea produselor de machiaj va fi mai usoara si rezultatul final va fi la inaltime. Ingrijirile cotidiene pot sa fie completate de un tratament lunar cosmetic si mai mult in cazul schimbarilor de sezon.

Pe langa ingrijirea zilnica si folosirea celor mai bune produse, anumiti factori sunt legati direct de frumusetea pielii voastre. Ereditatea, hidratarea, poluarea, alcoolul, tutunul, vantul, frigul, caldura, razele ultraviolete influenteaza aspectul pielii voastre.

* Ereditatea – daca parintii vostri au o piele care se rideaza usor, atunci si la voi va fi la fel. Este putin ca si in cazul parului alb.
* Hidratarea – nu o sa putem spune niciodata „Ajunge!”, atunci cand vine vorba de hidratarea pielii. Beti apa! celulele au nevoie! Mai ales vara.
* Poluarea si alcoolul – sunt factori care chiar au efecte asupra pielii. Elementele chimice, praful si impuritatile prezente in aer sau in apa va murdaresc intr-un fel sau altul pielea. Cat despre alcool, el sparge vasele sanguine si creeaza o retea de capilare. Este vorba de cuperoza.
* Tutunul – persoanele care fumeaza de multa vreme au o piele care se rideaza mai repede, cu un aspect pamantiu. Tutunul duce la contractarea vaselor sanguine ale pielii si impiedica circulatia naturala. Totodata o impiedica sa absoarba vitamina C si afecteaza colagenul sanatos.
* Vantul, frigul si caldura – acesti factori irita pielea si o deshidrateaza.
* Razele UVA si UVB – acestea cauzeaza deshidratarea pielii si accentueaza imbatranirea acesteia. Priviti persoanele care isi petrec orele la soare sau in saloane la solar. Veti constata ca au mai multe riduri.

Abcese dentare

Tratamentul trebuie individualizat de catre medicul stomatolog in functie de evolutia procesului septic. In faza incipienta sau dupa interventia medicului , se recomanda folosirea urmatoarelor plante:

* Flori de musetel (Flores Chamomillae): infuzie din 3 linguri de flori la o cana de apa (se tine in gura, usor incalzita).
* Flori de coada soricelului (Flores Millefolii): infuzie dintr- o lingura de flori la o cana de apa (se tine in gura, usor incalzita ). Se vor folosi numai florile care contin proazulene, adica substante active asemanatoare cu cele ale florilor de musetel.
* Frunze de salvie (Folium Salviae), la care efectul antiseptic se imbina cu cel astringent, cicatrizant: gargara cu infuzie din 2 lingurite de frunze la 100 ml de apa.
* Sulfina (Herba Meliloti): gargara cu infuzie din 2 lingurite de planta la 100 ml de apa.
* Radacina de cerentel (Radix Gei) care are o actiune astringenta puternica, datorita continutului bogat de tanin. Pentru spalaturi locale se va face decoct din 2 lingurite de radacini la o cana de apa. Se pot pune si tampoane cu vata sau tifon imbibate in acest decoct direct pe zona afectata.
* Flori si frunze de nalba de cultura si nalba mare (Flores et Folium Malvae, Flores et Folium Althaeae), ce contin mucilagii care le confera o actiune emolienta recunoscuta: se va face gargara cu decoct din 4-5 linguri de radacini maruntite la o cana de apa.
* Sunatoare (Herba hyperici) - are efect calmant in durerile dentare: gargara cu infuzie din 2 linguri de planta la 200 ml de apa.

Alopecia (Caderea parului)

In limba greaca alopex inseamna vulpe, animal care sufera de o boala caracterizata prin pierderea parului, de aici si cuvantul alopecie.

Caderea parului sau alopecia este o afectiune intalnita deopotriva la femei si barbati, avand un caracter temporar sau permanent.

Cauzele alopeciei sunt: igiena defectuoasa a parului, unele afectiuni dermatologice, alimentatia necorespunzatoare, unele tratamente (de ex. citostaticele), stresul, vopsirea si/sau coafarea parulul foarte des etc.

Recomandari
- pieptanarea zilnica a parului evitandu-se manevrele brutale
- spalarea acestuia in mod regulat, la 3-7 zile in functie de gradul de seboree
- capul se va purta descoperit cu exceptia timpului friguros
- evitarea stresului si fumatului

Alimentatie
Se recomanda folosirea fructelor si legumelor, a graului incoltit sau drojdie de bere, cate 1 lingurita in fiecare dimineata.
Alimente de evitat: grasimi (mai ales animale), conserve, oua, paste fainoase, bauturi alcoolice, cafea.