Tratamente naturiste

sâmbătă, 18 iulie 2009

Fisura anala

Fisura anala este o ulceratie situata chiar la terminatia canalului anal al intestinului gros,aparent liniara,in realitate ovalara sau triunghiulara,care se formeaza cel mai des in urma factorilor :
A) Mecanici - diverse traumatisme( la constipati,corpii straini,in timpul nasterii,iatrogen.)
B) Psihici - determina angiospasm secundar,hipoxie cutanata si hipertonie sfincteriana interna.Exista chiar trasaturi psihologice,ce se incadreaza in ” caracterul anal” - obsesivii,hipersensibilii,anxiosii.
C) Vasculari - staza venoasa anala in boala hemoroidala sau tromboza hemoroidala. Exista si alti factori: endocrini,infectiosi etc.Uneori nu poate fi determinata o cauza bine definita.Frecvent exista o asociere de factori. Localizarea FA este in peste 90 % din cazuri lanivelul comisurii anale posterioare. Sunt 3 simtome de baza ale FA : A)Durerea (cucaracter de arsura sau usturime) B) Ulceratia. C)Contractura sfincteriana(hipertonusul anal). In unele cazuri FA trece de la sine,odata cu disparitia actiunii negative a factorului declansator. Alteori FA se cronicizeaza si chiar se poate transforma in fistula perianala (fistulizare). FA se trateaza initial conservator,vizind suprimarea durerii si a contracturii sfincteriene (tratament topic, injectare de toxina botulinica etc.). In cazul esecului tratamentului medical ( FA vechi,recidivate,complicate etc.) se trece la tratamentul chirurgical (dilatatie anala cu excizia hemoroidului santinela,excizia larga a ulceratiei , sfincterotomie partiala laterala etc.). Profilaxia cuprinde asigurarea tranzitului intestinal normal si o igiena locala stricta. FA nu ests o boala cu potential de malignizare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire